EGIPATSKA KNJIGA MRTVIH


Egipatska knjiga mrtvih : Misteriji Amente

Gerald Massey

egyptanskaLegendarna egipatska «Knjiga mrtvih» je naziv koji su egiptolozi dali pogrebnim magijskim tekstovima koji su pisani na papirusu, često su bili ilustrirani, a nalazili su ih u egipatskim grobnicama. To su velike zbirke tekstova, čarolija, zazivanja, himni, molitvi, litanija i magijskih formula, a mnogi su odlomci preuzeti iz Tekstova piramida i Tekstova sarkofaga.

Osim ovoga, papirusi knjige mrtvih sadrže prizore različitih aspekata podzemnog svijeta kao što su borba i podjela nad demonima, vaganje duše i negativno priznanje.

Tekstovi su pohranjivani zajedno s tijelom pokojnika kako bi umrlom pomogli da izbjegne opasnosti drugog svijeta da bi postigao blaženstvo u zagrobnom životu. Oni zapravo pomažu pokojniku da se pobijedi sve opasnosti drugog svijeta, prođe kroz iskušenja i testove posljednjeg suda. Zato je svaki putnik trebao imati pomoć pisane riječi, niza molitvi, čarolija, naziva i likova koji su mu pružali potporu u različitim situacijama.

Knjizi mrtvih prethode tekstovi pronađeni u piramidama te tekstovi ispisani na sarkofazima. Knjiga mrtvih sadrži oko 190, skoro 200 poglavlja ili odjeljaka. Međutim, ne postoji cjelovita Knjiga mrtvih (ili je bolje reći, nije pronađena) sa svim poglavljima. Redoslijed poglavlja različit je od papirusa do papirusa, čineći jedinstvenu zbirku koja nosi ime umrlog. Takvi su primjerice poznati papirusi Ani, Hunefer i Ahhai.

knjigamrtvih

Poglavlja je numerirao i podijelio egiptolog Richard Lepsius 1842. godine. Kasnije su neki dijelovi dodani i tako se zaokružuje cjelina koju danas poznajemo kao Knjigu mrtvih.

Put života u tri svijeta, onoga na zemlji, Amenti i nebu, ostvarivao se poznavanjem riječi boga i stvarajući je istinom u obrani od svih moći zla. Prema Knjizi mrtvih, smrt dolazi na svijet pomoću neznanja, a ne znanja.

Hermes kaže: “Bezbožnost duše je neznanje. Vrlina duše je znanje.”

Znanje ima primarnu važnost. Na putovanjima duše i teškoćama nužno je da umrli zna. Putem znanja je on podignut i njime pronalazi svoj put u mraku. Znanje je njegova svjetiljka i njegov kompas. Imati znanje znači biti gospodarom nebeskih moći i magičnih riječi. Neznanje će ga učiniti plijenom svih vrsta laži prepredenih neprijatelja koji vrebaju. On kontinuirano pobjeđuje svojim znanjem na putu, kao putnik s kartom i kao onaj koji se već prije upoznao s lokalnim jezikom. Odavde proizlazi potreba za gnozom i inicijacijom u misterije.

Egipatska Knjiga Mrtvih : Misteriji Amente PDFCategories:Books, History, Mystery, Spiritual

Tags: , ,

1 reply

  1. Mene ljuti što je ovaj autor knjigu nazvao prema egipatskoj knjizi mrtvih. Ovo nije prava knjiga mrtvih već autorovo mišljenje o njoj.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: