Kralj Ričard III – Slučaj zatvoren


kingrichardi

Kralj Ričard III – Slučaj zatvoren nakon 529 g, DNK studija potvrdila identitet ostataka.

Međunarodni istraživački tim na čelu sa doktorom Turi Kingom sa Sveučilišta Leicester odjela za genetiku pruža dokaz da kostur otkriven ispod parkirališta u Leicesteru predstavlja ostatke kralja Ričarda III, čime se dugi forenzički slučaj zatvara.

Tim istraživača, uključujući i profesora engleske povijesti, Kevin Schürer, koji je ujedno i prorektor za znanost na Sveučilištu u Leicesteru, koji je vodio genealoška istraživanja za projekt, objavio je svoje rezultate u časopisu Nature Communications.

Istraživači su sakupili DNK živih rođaka Ričarda III i analizirali nekoliko genetskih markera, uključujući cjelovite mitohondrijske genome. Također su koristi genetske markere za određivanje boje kose i očiju i utvrdili da je Ričard III imao plave oči te plavu kosu i da mu je najsličniji prikaz na jednom od najstarijih portreta.

Istraživački tim sada planira sekvenciranje cijelog genoma Ričarda III da bi saznali više o posljednjoj borbi engleskog kralja. Glavni financijer istraživanja je Sveučilište u Leicesteru.

izvor phys.orgCategories:History, science

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: