TUTHMOSIS III | HATSHEPSUT


tutmosis_BM_Berlin__324682g

Egipatski faraon XVIII. dinastije, vladao od 1504. pr. Kr. do 1450. pr. Kr. kraljevskim imenom Djehuty-mes Men-kheper-re. U trenutku smrti faraona Tuthmosisa II., njegovog oca (majka mu je bila haremska djevojka Isis), Tuthmosis III. je bio dječak pa je njegova maćeha (i tetka) Hatshepsut bila regent. Tako je bilo samo dvije godine a onda je Hatšepsut uzurpirala prijestolje i sama vladala skoro 20 godina. Za vrijeme njene vladavine mladi Tutmozis je bio u pozadini. Na temelju umijeća koje je kasnije demonstrirao na bojnom polju vjerojatno je da je mladić u to doba mnogo vremena provodio s vojskom. U tim vremenima Egiptu je izmakla kontrola nad Sirijom i Libanonom. Određen broj lokalnih vlastodržaca izbjegao je egipatskoj dominaciji i završio pod utjecajem bližeg i snažnog mitanskog kraljevstva. S dolaskom mladog Tuthmosisa III. na vlast, to se sve radikalno promijenilo.

Napoleon Antičkog Egipta

U drugoj godini svoje samostalne vladavine Tuthmosis III otvara svoj prvi blisko istočni pohod i cijela kampanja je bila majstorsko djelo planiranja i realizacije. U roku 10 dana stigao je do Gaze, osvojio grad i produžio u pravcu Megidda. Ovdje je došlo do velike bitke s vojskom pobunjenog princa iz Kadesha. O svim ovim događajima postoje temeljiti zapisi na zidovima u Karnaku. Kod Megidda, dakle, Tuthmosis III pobjeđuje neprijatelja ali njegova vojska zastaje zbog skupljanja plijena pa neprijatelj uspijeva s povlačenjem unutar jakih zidina grada. Egipćani opsjedaju grad punih sedam mjeseci i na kraju ga osvajaju. U manje od pet mjeseci Tuthmosis je putovao od svoje prijestolnice Thebe sve do sirijske obale, vojevao odlučujuće bitke i vratio se u svoj glavni grad proslavljati pobjede. Vojni pohodi su organizirani svako ljeto u idućih 18 godina i egipatska je mornarica intenzivno korištena za pokrete trupa uz obalu.

Sve je kulminiralo u 42-oj godini Tuthmosisove vladavine kad je osvojen Kadesh, mada lista u Karnaku nabraja preko 350 gradova (!?) koji su pali pod egipatsku vladavinu. Kralj je isto tako organizirao i kaznene ekspedicije u Nubiu gdje je sagradio hramove u Amadi i Semni. Osim što je bio veliki ratnik Tuthmosis III. je kao i njegova prethodnica pokrenuo različite graditeljske projekte. Širom Egipta mnogi su hramovi bili prošireni i obogaćeni zahvaljujući golemom plijenu s ratnih pohoda, no nijedan tako mnogo kao Karnak. Zadnjih nekoliko godina života (sad već usvojim osamdesetima) Tuthmosis III je konačno proveo bez ratovanja. Stari faraon je bio zadovoljan da svoj veliki imperij konačno preda mirno svom nasljedniku Amenhotepu II. 

Tuthmosis III. umro je 1425. pr. Kr. u 54. godini vladavine.

Grobnica Tuthmosisa III

Vladavina Tuthmosisa III ostaje zabilježena po svom obilju i bogatstvu. To se reflektira is vandredno lijepim, bogatim grobnicama tog vremena. On sam bio je sahranjen u Dolini kraljeva, a njegov grob je smješten s ulazom na polovini visine jedne klisure. Sam ulaz je poslije pokopa bio skriven, ali to nije spriječilo antičke pljačkaše grobova da pronađu grobnicu i temeljito je isprazne. Sama mumija velikog faraona je ipak ostala sačuvana do današnjih dana zahvaljujuci slavnom otkriću u pećini kod Deir el-Baharia, gdje je pronađena skupa s ostalim mumijama egipatskih vladara. Tuthmosis je pokopan u Dolini kraljeva u grobnicu KV 34. Grobnica KV 34 je uklesana visoko na hridi i spušta se duboku u središte stijene. Zidovi pogrebne komore su obojani crveno-crnim hijeratskim prikazima podzemnog teksta: Litanije za Ra, koje zaziva ime boga-sunca da pomogne kralju u njegovim podzemnim putovanjima, i Knjiga onoga što ima u Podzemlju (amduat), koja osigurava kralju kartu podzemlja i riječi čarolija koje će mu pomoći da postigne vječnu obranu. Grobnicu je 1898. otkrio Victor Loret, a pronašao je isklesani sarkofag te devastirane ostatke namještaja i drvenih statua. Mumija je pronađena 17 godina kasnije u velikom kraljevskom skrovištu, gdje je vjerojatno ponovo ukopana za vrijeme faraona Šešonka I., oko 934. pr. Kr.

hatshe

Kraljica Hatshepsut

Kraljica Hatshepsut zasigurno je jedna od prilično kontroverznih vladarica starog Egipta i najvjerojatnije uz Kleopatru jedna od najpoznatijih egipatskih kraljica. U svakom pregledu egipatske povijesti ona je neizostavna tema. Smatraju je jednim od najuspješnijih egipatskih faraona.

Iz dinastijskih je razloga princeza Hatshepsut (kćer faraona Tuthmosisa I i kraljice Ahmose) bila je udata za svog polubrata Tuthmosisa II (sin faraona Tuthmosisa I iminorne kraljeve žene princeze Mutnefert, sestre kraljice Ahmose). Na taj je način bila ojačana pozicija mladog Tuthmosisa II u početku vladavine. Valja spomenuti da je to bilauobičajena praksa ženidbe unutar kraljevske obitelji-po uzoru na božanstava iz egipatskemitologije Osiris i Izis. Oni su bili brat i sestra te ujedno muž i žena. Njihov je sin Horus, jedno od glavnih egipatskih božanstava.Tuthmosis je bio lošeg zdravlja i umro je u svojim ranim tridesetima. S jednom haremskom djevojkom imao je sina (dok je s Hatshepsut imao kćer Neferure). Neposredno prije smrti odredio je jedinog sina (budući Tuthmosis III, jedan od najvećih egipatskih faraona) za nasljednika. Međutim, Hatshepsut nije mislila tako! Bila je to ambiciozna žena jake volje koja nije dozvoljavala nikome da joj stane na put. Nakon dvije godine regenstva s dječakom kraljem Tuthmosisem III, pribavila je podršku visoko pozicioniranih osoba iz vojske i dvorske administracije. Nakon toga okrunila se za vladara Egipta. Odmah po preuzimanju vlasti inicirana je gradnja veličanstvenog hrama (temple) u podnožju klisure kod Deir el-baharia. Svojom ljepotom i vanvremenskom elegancijom građevina je trebala služiti za poštivanje kulta umrle kraljice nakon njene smrti. Može se ustvrditi da je ovo zdanje osiguralo besmrtnost kraljici.

Na njegovim zidovima zabilježeno je da kraljica Hatshepsut podiže hram : ” Kao vrt za svoga oca Amuna”. Međutim, ovaj hram nije jedino djelo velike kraljice jer postoje mnogi zapisi o njenoj restauraciji brojnih hramova u području srednjeg Egipta. Ti hramovi su uvelike postradali pod naletom Hyksosa u ranijoj dinastiji. Kraljica je takodjer odgovorna za postavljanje para golemih obeliska od crvenog granita bogu Amunu u Karnaku. Njena vladavina nije poznata po ratnim pohodima,već po trgovačkim ekspedicijama; osobito je poznato putovanje u zemlju Punt (vjerovatno sjeverna Somalija ili Djibuti). Isto tako postoje brojni dokazi da je vladarica slala ekspedicije prema rudnicima tirkiza na Sinaju. Hatshepsut je dala iskopati svoj grob (KV 20) u Dolini kraljeva. Grob KV 20 čini se bio je raniji grob u dolini, a Hatšepsut ga je povećala i prilagodila za svoj sarkofag i drugi koji je inicijalno dala isklesati za sebe, ali je prilagođen za njezina oca Tuthmosisa I. Najvjerojatnije su oboje jedno vrijeme ležali zajedno, međutim Tuthmosis III. je kasnije premjestio tijelo Tuthmosisa I. u grobnicu KV 38, koja je bila izgrađena u sličnu svrhu.

Kraljičina mumija pronađena je u grobnici KV 60 1903. godine, a u lipnju 2007., nakon dugotrajnih istraživanja i CT analize kutnjaka te forenzičkih analiza ostataka koji su otkriveni u kanopi sa njezinim imenom, dr. Zahi Hawass obavijestio je da je riječ o mumiji kraljice Hatshepsut. Umrla je oko 1483. god. pr. Kr. Uzurpirala je prijestolje od Tuthmosisa III skoro dvadesetak godina, pa postoje indicije da je i on imao umiješane svoje ruke u njenu smrt. Sigurno ju je mrzio dovoljno da uništi mnoge od njenih spomenika kao i one od njenih najbližih suradnika.

Možda najgore od svega ja to da je bila izbrisana iz liste egipatskih kraljeva; žena na prijestolju je bilo nešto previše nečasno za ono doba da bi ostalo zabilježeno !

izvor Misterije, Neobjašnjivi FenomeniCategories:History, Mystery

Tags: ,

1 reply

Trackbacks

  1. MATRIJARHAT | ATWA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: