Theremin – jedan od najranijih elektronskih instrumenata


jimmy75

Theremin je jedan od prvih električnih instrumenata, a prvi kojim se moglo profesionalno baviti sviranjem. Bio je dovoljno malen i jednostavan za uporabu, a njegov zvuk je isprva zamjenjivao zvuk violine. On je zasigurno najzaslužniji i za postojanje ranih, a i današnjih sintesajzera jer je otvorio vrata elektronici u glazbi. Ako netko do sad i nije znao za theremin zasigurno ga je neprimjetno čuo u glazbi ili kakvom filmu.

Izumio ga je Leon Theremin 1919. godine, a posebnost theremina je u tome da je to možda i jedini glazbeni instrument koji se svira bez doticanja. Sastoji se iz kutije u kojoj se nalazi električno kolo i na kojoj se bočno najčešće nalaze dve antene. Jedna je postavljena horizontalno, a druga vertikalno. Leon Theremin je ludi ruski znanstvenijk koji donosi inovacije u rusku vojnu elektroniku za vrijeme prvog svjetskog rata. Kasnije 1927 pokušavajući konstruirati radio slučajno otkriva električne valove koji proizvode zvuk, a pošto ih uspijeva ukrotiti stvara novi glazbeni instrument.

Način funkcioniranja 

Dok svira, izvođač pomjera ruke u blizini dvije antene. Udaljenost ruke od vertikalne antene određuje visinu (frekvenciju), a od horizontalne jačinu (amplitudu) tona. Postoje i pojednostavljene verzije theremina sa stalnom jačinom tona, a promjenljivom visinom.

Promjenljiva visina tona se dobija pomoću dva LC oscilatora. Oni se sastoje od zavojnice i kondenzatora. Jedan od njih radi na fiksiranoj frekvenciji, a frekvencija drugog varira. Frekvencija oscilatora čija frekvencija varira zavisi od samoindukcije zavojnice i kapacitivnosti kondenzatora. Kada se poveže sa oscilatorom, antena dobija funkciju ploče kondenzatora. Ljudsko tijelo posjeduje određenu kapacitivnost. Zbog nje se pomjeranjem ruke u blizini antene mijenja kapacitivnost sistema antena – ruka. Samim time se mijenja i frekvencija oscilatora. Kako je promjena ove kapacitivnosti veoma mala, oscilatori moraju da operišu na frekvencijama daleko iznad našeg čujnog opsega. Na kraju se pravi razlika frekvencija ova dva LC oscilatora (koja je u našem čujnom opsegu), pojačava se i šalje zvučnicima.

Promjenljiva jačina tona se može postići na više načina. Jedan od njih je pomoću visoko frekventnog LC oscilatora podešenog na određenu frekvenciju. I na njega je povezana antena. Ako se ruka približi anteni, frekvencija oscilatora će se promjeniti. Ovaj signal se šalje paralelno vezanom kondenzatoru i zavojnici podešenim na istu određenu frekvenciju. U ovakvom LC kolu se stvara kratak spoj za sve frekvencije različite od početne. Što je razlika između frekvencija veća, to je signal slabiji. Ovaj signal služi za reguliranje jačine zvuka.

Zvuk

Theremin u teoriji treba da proizvodi čistu sinusoidu. U praksi ne zvuči tako. Dva oscilatora koja rade na približnim frekvencijama imaju tendenciju da im se frekvencije izjednače. To mijenja početni val i tako stvara zanimljivu boju zvuka.

Neki graditelji modernih theremina namjerno mjenjaju boju zvuka. Oni između oscilatora ubacuju mali kondenzator ili eventualno otpornik. Time otvaraju nove harmonike i mjenjaju boju tona.

Tehnika sviranja

Kao i violina, theremin može da proizvede bilo koji ton iz svog opsega. Međutim, izvođač na thereminu mora da se oslanja samo na svoj sluh, dok na većini drugih instrumenata može da se oslanja na tenziju žica, poziciju pragova, klavijaturu, ventile ili slično. Još jedna otežavajuća okolnost je to što zavisnost frekvencije tona od rastojanja ruke od antene nije konstantna. Tako da pri sviranju hromatskog niza u najvišem registru treba pomjerati ruku svega nekoliko milimetara kako bi se očuvala intonacija. To veoma otežava sviranje točnih tonova.

Najpoznatija tehnika sviranja je “aerial fingering”. Razvila ju je tereministkinja Clara Rockmore, a kasnije je usvojio i sam pronalazač. Ova tehnika je omogućila otklanjanje neželjenog portamenta i glisanda, brze i točne pokrete, pa čak i stakato efekat.

Pošto u Rusiji i nije bilo sluha ili većeg uspjeha Leon putuje Europom promovirajući instrument te završava u SAD-u gdje patentira svoj theremin, dobiva prve učenike te organizira prvi električni glazbeni sastav.  Jedna od članica benda i učenica g. Theremin je i Clara Rockmore koja istim instrumentom postiže svjetsku slavu.

Ruski znanstvenik osmišlja i druge razne instrumente i pomagala od kojih su najpoznatiji  Theremin čelo, plesni theremin ili terpsiton, klavirni theremin, prvu ritam mašinu itd, a od pomagala;  protuprovalni alarm, elektromehanički televizor  i uređaj za prisluškivanje. Imao je u planu čak proizvesti i uređaj koji bi imao svrhu mosta i transferirao automobile zrakom!  Nakon izvjesnog vremena g. Theremin je prisilno vraćen u tadašnji  SSSR gdje je odveden na prisilni rad. Doslaskom Staljina g. Theremin postaje ponovo važna ličnost te dobiva vlastiti laboratorij, a Staljin postaje obožavatelj zvuka theremina.

theremin

Theremin na Thereminu i Clara Rockmore na Terpsitonu

Za to vrijeme u SAD-u thereminom se bavi jedino Clara Rockmore. Ipak prema uzoru na originalni teremin Robert Moog kao školski projekt proizvod svoj prvi theremin. Nakon izvjesnog vremena i sam počinje nastupati svirajući vlastiti teremin, a kasnije proizvoti i svoj prvi sintesajzer. Ista osoba se može povezati i sa izvornim sintesajzerima, a danas vrlo kvalitetnom i rasprostranjenom markom sintesajzera Moog.

Prvo pojavljivanje theremina u filmu je u Rusiji 1930, a u američkim filmovima se počinje koristit odmah nakon Drugog svjetskog rata i to uglavnom za određene zastrašujuće zvukove poput hipnotiziranja ili zvukova koje proizvode američki vanzemaljci. Tadašnji problem je bio pronaći osobu koja može dovoljno dobro svirati theremin jer su vrlo rijetki bili uopće i upoznati sa instrumentom.

U popularnu glazbu ga uvode Beach Boysi hitom Good vibrations. Odnosno inspirirani teraminom koriste instrument koji proizvodi identičan zvuka, a zove se Tannerin. Isti singl je imao velikih problema oko izdavanja jer se zvuk i nije sviđao diskografskoj kući. Vjerovatno zato što je tadašnji popularni zvuk čisti Rock’ n ‘roll bez ikakvih neobičnosti.

Od popularnijih glazbenika ga kasnije koriste Led Zeppelini i Rolling Stonesi. Danas je ovaj važni instrument vrlo rasprostranjen međutim i dalje je vrlo nepoznat, moguće zbog svog zastrašujućeg, a nekima i relativno iritantnog zvuka.

Theremin na svojim koncertima koristi i poznati francuski kompozitor i glazbenik Jean Michel Jarre

Zanimljivost

Po nekim mišljenjima, Thermenov pronalazak je zasnovan na dostignućima Nikole Tesle (mada sam Theremin to poriče). U prilog tome ide i činjenica da je Dorit Chrysler, američka umijetnica i poznati thereminista, uvodnu pjesmu na svom albumu Best of Dorit Chrysler nazvala po slavnom Tesli.

Izvor : wikipediaCategories:Inventions, Music

Tags: , , ,

6 replies

  1. Very nice and extensive work! I only wish I could understand the language better.
    Check out Pamelia. She composes/plays a really sublime theremin:

    http://www.pameliastickney.com/

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: